REPREZENTARE ROM?NEASC? LA ESA

ESA (Societatea Europeana de Anesteziologie) este rezultatul amalgamarii a 3 societati de profil: Societatea Europeana a Anestezistilor (ESA initiala), Academia Europeana de Anesteziologie (EAA) si Confederatia Europeana a Societatilor Nationale ale Anestezistilor (CENSA). Ea a atins un numar de peste 6000 de membri in 2008 iar prin participarea Societatilor Nationale se estimeaza ca reprezinta peste 80 000 de anestezisti din Europa.

01.01.2011

ESA (Societatea Europeana de Anesteziologie) este rezultatul amalgamarii a 3 societati de profil: Societatea Europeana a Anestezistilor (ESA initiala), Academia Europeana de Anesteziologie (EAA) si Confederatia Europeana a Societatilor Nationale ale Anestezistilor (CENSA). Ea a atins un numar de peste 6000 de membri in 2008 iar prin participarea Societatilor Nationale se estimeaza ca reprezinta peste 80 000 de anestezisti din Europa.

Misiunea ESA este ca, prin educatie, cercetare si dezvoltare profesionala, sa ridice la cotele cele mai inalte standardele de practica si siguranta in toate domeniile anesteziologiei (anestezie, terapie intensiva, medicina de urgenta si terapia durerii), in intreaga Europa.

Obiectivele ESA sunt:

- promovarea schimbului de informatii intre anestezistii din Europa

- diseminarea informatiei in domeniul anesteziologiei

- ridicarea standardelor specialitatii prin incurajarea si sprijinirea educatiei, cercetarii, progresului stiintific si al schimbului de informatii

- promovarea si protejarea intereselor membrilor sai

- promovarea imbunatatirii sigurantei si calitati ingrijirii pacientilor de catre anestezisti, atat in sala de operatie cat si in afara ei, prin facilitarea si armonizarea activitatilor societatilor de profil, nationale si internationale, din Europa.

Manifestari stiintifice. ESA organizeaza in fiecare an un congres amplu (4 zile), de larg interes (EUROANESTHESIA), care cuprinde in programul stiintific conferinte, cursuri de actualitati, simpozioane, ateliere si comunicari. Acestea prezinta si pun in discutie cele mai noi cercetari in domeniul anesteziolgiei.

Incepand cu anul 2010 ESA va organiza inca o manifestare stiintifica in perioada de toamna, cu o durata de 2 zile, axata pe conferinte si ateliere. Aceasta se va desfasura in tari din centrul si estul Europei, oferind anestezistilor din aceste regiuni posibilitatea participarii la manifestari stiintifice de talia ESA, la un pret redus.

Structura. ESA cuprinde membri individuali si Societati Nationale. Acestea din urma sunt reprezentate in cadrul ESA prin Comitetul Societatilor Nationale de Anesteziologie (NASC). Presedintele NASC este membru in Comitetul Director si reprezinta sectiunea Europeana a Federatiei Mondiale a Societatilor de Anesteziologie (WFSA). Activitatile principale ale NASC sunt educationale si de colaborare cu Comitetul Director al ESA, cu WFSA si cu Societatile Nationale.

ESA este condusa de Comitetul director (Board of Directors), Consiliul reprezentantilor (Council) si Adunarea Generala (General Assembly).

Consiliul este ales pe o perioada de 2 ani de catre membrii activi din fiecare tara europeana care are cel putin 25 membri activi. In prezent, Consiliul are 28 de reprezentanti.

Consiliul alege Comitetul Director care conduce activitatile curente ale ESA. Acesta este ales la fiecare 2 ani si este format din presedintele actual, presedintele anterior (in primul an) si presedintele viitor ales (in al 2-lea an) secretar, trezorier, presedintele NASC si 3 membri.

Adunarea Generala a membrilor activi se intruneste o data pe an, in cadrul congresului anual. Aceasta are rolul de a aproba sau respinge propunerile de modificare a statutului.

ESA are in structura sa mai multe comitete:

  1. Comitetul pentru Congresul Anual, condus de directorul executiv al ESA
  2. Comitetul European pentru Educatie in Anestezie (CEEA), continuare a FEEA, care organizeaza cursuri de anesteziologie
  3. Platforma pentru Educatie si Training in Anesteziologie care reuneste presedintii mai multor comitete ESA cu rol educational
  4. Comitetul Editorial al EJA
  5. Comitetul de Examinare, responsabil de organizarea Examenului pentru Diploma Europeana in Anesteziologie si Terapie Intensiva
  6. Comitetul pentru Finante, responsabil pentru politica financiara a ESA
  7. Comitetul pentru Ghiduri responsabil de realizarea si implementarea ghidurilor de practica in anesteziologie
  8. Comitetul pentru Vizitare si Acreditare a centrelor academice de training in anesteziologie
  9. Comitetul Media, responsabil pentru mijloacele de comunicare
  10. Comitetul Societatilor Nationale de Anesteziologie (NASC).
  11. Comitetul pentru Nominalizari, care analizeaza diversele candidaturi
  12. Comitetul pentru Cercetare, responsabil de atribuirea granturilor
  13. Comitetul pentru Programul Stiintific (SPC)
  14. Comitetul pentru Programul de Training

SPC are in componenta 19 subcomitete stiintifice. Membrii acestora au rolul de a propune programul stiintific al Congreselor anuale, de a alege conferentiarii, de a participa activ la programul stiintific si de a selecta lucrarile care sunt acceptate pentru a fi comunicate. Orice membru activ ESA poate candida la pozitia de membru sau presedinte al unui subcomitet sau comitet ESA. Aceste pozitii sunt anuntate pe site iar candidaturile curpind, pe langa CV-ul personal, motivatia aplicarii. Candidaturile sunt analizate de SPC, care face selectia in functie de experienta in domeniu a candidatilor. Comitetul de Nominalizare verifica respectarea de catre candidati a cerintelor pozitiei si, in final, propune Comitetului Director aprobarea candidatilor nominalizati.

Reprezentare romaneasca. Romania are o larga participare in cadrul ESA. In anul 2008 aproximativ 230 de anestezisti romani au fost membri activi, ceea ce dovedeste interesul acestora pentru obiectivele ESA. Reprezentantul Romaniei in Consiliul ESA a fost in perioada 2008-2009 Conf. Dr. Daniela Filipescu iar pentru mandatul 2010-2011 a fost ales Conf. Dr. Serban Bubenek. Dl Prof. Dr. Dan Tulbure este membru NASC in perioada 2009-2010.

Deasemeni, Romania este prezenta pentru prima data in Board-ul ESA, unde Conf. Dr. Daniela Filipescu a fost aleasa de Consiliul ESA pentru mandatul 2010-2011. Este pentru prima data cand un membru dintr-o tara din estul Europei este ales in Board-ul ESA.

Pe langa prezenta in structurile de conducere, Romania este activa si pe plan stiintific la nivel european. Astfel, Conf Dr Daniela Filipescu este membru in sub-comitetul 6 al SPC (Transfuzie si hemostaza) pentru mandatul 2008-2010 si in 2009 a sustinut conferinta “Aprotinin: what have we learned?” in cadrul EUROANESTHESIA de la Milano. Recent, Prof. Dr. Sanda Copotoiu a fost aleasa pentru mandatul 2010-2012 in sub-comitetul 16 al SPC (Etica).

Aceste realizari ale anestezistilor romani si, implicit ale SRATI, nu ar fi fost posibile fara sprijinul membrilor ESA din Romania, carora le multumim si pe care ii invitam sa continue participarea la activitatile ESA.

Pentru informatii suplimentare puteti accesa site-ul ESA www.euroanesthesia.org.

Reprezentantii dumneavoastra la ESA va stau la dispozitie pentru a raspunde intrebarilor si sugestiilor de imbunatatire a activitatilor ESA prin intermediul site-ului SRATI.